5 Eylül 2016 Pazartesi

USTURLAB

Söylemesi ne kadar zevkli kelime usturlab. Sanki argo küfür gibi gelse de anlamı oldukça farklı bir şey. Ama ben gündelik hayat içerisinde bu kelimeyi sıkça kullanmayı düşünüyorum. Nasıl mı kullanırım? hmmmm bi düşüneyim. Evet buldum. NABER LEN USTURLAB diye ehe ehe ehe .
 Soğuk şakalarım bi yana neymiş yauv bu kelime ona gelelim.
  
Usturlab vikipediye göre (Yunanca: ἁστρολάβον, astrolabon, 'yıldız-yakalar'), astronomi ölçümlerinde kullanılmış tarihi bir ölçüm cihazıdır. Kullanım alanları arasında Güneş, Ay, gezegen ve yıldızın konumlarını belirlemek yer alır. Ayrıca yerel saatin ve İslam dininde namaz vakitlerinin belirlenmesi usturlab sayesinde hesaplanıyordu.

Tdk’yı kaale almıyoruz çünküsünü biliyorsunuzdur Türk Dil Kurumu'nun internet sitesinde 'kirli' kelimesinin sözlük anlamına "Aybaşı durumunda bulunan (kadın)" yazılmasına sosyal medyada tepkiler bitmeden bu sefer de ''oğlan'' kelimesinin sözlük anlamına, ''cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek'' yazıldığı ortaya çıktı sosyal medya ateş püskürtmeye devam etti. Ateş püskürtmek de neyse sanki charizard anasını satim aman cinsiyetçi dil eril dil kullandım :@

Uludağ sözlükte bir user ise şöyle katkıda bulunmuş: Zamanı göstermek, denizcilere yol göstermek, bir cismin yerini tespit ettikten sonra diğerinin nerede olduğunu tahmin etmek gibi bir kaç şeye yarayan eski bir cihaz. Kimi zaman pusula olarak kimi zaman da saat olarak kullanılmıştır. Kelime muhtemelen Arapça veya Farsçadır. Ancak; Hintliler, Müslümanlar, Grekler, Avrupalılar filan herkes kullanmıştır.

Alet, milattan önce bulunmuş olmasına rağmen, uzun süreler kullanılmış ve ilk şeklinden oldukça farklı şekiller ve fonksiyonlar almış ve yüklenmiştir. Ancak, bunların hiçbirisini bilerek yapmamıştır. Sahibi ne istese onu yapmış asla sesini çıkarmamış ve işini yapmıştır, ta ki, artık derisi pörsümeye başladıktan sonra sahibi onun yerine sextantı kullanmaya başlayıncaya kadar. Tabi ki gün olup devran dönmüş sextant da yaşlanmış ve pabucu dama atılmıştır, ancak bu usturlabın trajedisini ortadan kaldırmamıştır, olsa olsa daha kabul edilebilir hale getirmiştir.

İngilizcesi astrolabe'dir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tatar Çölü

aylardır yıllardır okuma listemde olan Tatar Çölü'nü bu karantina günlerinde okumak nasip oldu. içe çekilme yaşanan bu günlerde kendi ya...