20 Ağustos 2016 Cumartesi

insanlar değil insanların hakları eşittir

Bütün insanlar eşittir
Geçiniz efenim geçiniz
İnsanlar ne anlamda eşittir? Hayal gücümüz dışında gerçekten birbirimize eşit olduğumuzun nesnel gerçekliği var mı? Peki, insanlar biyolojik olarak eşit midir?
Biyoloji bilimine göre insanlar yaratılmamış evrimleşmiştir. Ve evrim kesinlikle eşitlikçi değildir. Her insan diğerinden daha farklı bir genetik kod taşır. Ve doğumundan itibaren farklı çevresel etkilere maruz kalır. Biyoloji hakkında ahkâm kesmek haddime değil elbette ama biyolojide hak denen bir şeyden bahsedilemez. Kuşlar hakları olduğu için değil kanatları olduğu için uçar.

Peki, insanlar eşit mi yaşar? Kadın erkeğin karşısında her daim aşağıda görülür. Zengin fakiri istediği gibi manipüle eder. Zenginin satın aldığı zeki, aptalı yanına çeker. Zengin olan iyi okur, diğeri cahil kalır. Biri kültürlüdür, güncel siyaseti takip eder, diğeri ilgisizdir aman sendecidir. Kadın toplumdan baskı görür erkek pohpohlanır. Sakat topluma ayak uyduramaz, sağlıklı onu görmezden gelir. Yani insan doğduğu sosyal çevrenin etkisiyle diğer insanlardan ayrılır farklılaşır. Eşit bile doğsa büyüdükçe eşitlik kaybolur

Her insanın doğuştan gelen genetik özelliklerinin farklı olması bir yana çevresel ve toplumsal koşulların farklılığı, zekâ, yetenek, dış görünüş, karakter, aile, çevre vb. onlarca şey söz konusuyken insanların eşitliğinden ya Allah katında ya da yasalar önünde eşitliğinden bahsedebiliriz.
 Kaldı ki eşitlik, özgürlük, demokrasi gibi kavramlar insanların icat ettiği kavramlardır. Yani yaratılışımızda veya evrimleşmemiz de eşitlik yokken insanların eşitliğinden nasıl bahsedilebilinir ki. 


Bütün bunlara rağmen demokrasi der ki herkes eşittir kendini yöneteni seçme hakkı aynıdır. Ve gariptir ki insanlar bu yönetim sistemini hayatları pahasına korumaya çalışır. Örneğini yakın zamanda gördük(!) Elbette kim istemez herkesin eşit hakları olsun, eşit bilgi seviyesinde, eşit farkındalıkta olsun. Fakat bunu gerçekleştirmenin yolu "varsaymak" değil doğuştan gelen ve eşitsizliklerimizi sosyal haklarla nötrlemek aynı zamanda yaşadığımız ortamın sosyal farklılıklarının oluşumunu engellemekten geçer. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tatar Çölü

aylardır yıllardır okuma listemde olan Tatar Çölü'nü bu karantina günlerinde okumak nasip oldu. içe çekilme yaşanan bu günlerde kendi ya...